Menu

J E L S

JELS HOTEL 

- BLOT ET FORSLAG -

Tegnet i PowerPoint som ikke egner sig til den slags.

Klik på billedet for at gøre det større.

April 2021. Nedbrydning af Jels Hotel er påbegyndt og bliver ikke genopbygget. Der er kun minderne fra en svunden tid. 

Sådan så hotellet ud først i 1900 tallet.

Billedet viser motivet af en gammel skål fra købmandsbutikken på torvet i Jels. Jeg købte den i en genbrugsbutik for 8 kroner, men desværre var nogle af ribberne i kanten slået i stykker og limet. Skålen var svag og desværre er den nu så beskadiget at den ikke længere kan repareres, men bunden er intakt. Det er billedet her.

Jels af Jarls - Jarls Sæde. Grundlagt af en jarl omkring år 1200. Jels søerne er danneler fra istiden. Jels Voldsted blev formentlig anlagt af jarlen på Jarls. På Sønderjysk udtales Jels stadigvæk som [Jar'lls]. Der er skrevet om det mange andre steder.

I dag besøges Jels af en del turister og Jels Vikingespil trækker omkring 20.000 besøgende i de 14 dage det kører. Mange lystfiskere fisker i Jels Sø.

Forretningslivet er stærk reduceret hvor vi tidligere havde 3 banker har vi ingen mere. 2 bagere og nu ingen. Hotel, Gæstgivergård og Landbohjem er borte. Skolen er her, men biblioteket er borte og så fremdeles. Rimelige busforbindelser i dagtimerne. Om aftenen og i weekenderne er der ikke noget.

Der er en pragtfuld natur som nok er den bedste i Vejen kommune som Jels hører under. Vejen hører under Ribe amt og Jels under Haderslev amt når vi taler om kirkesognenes beliggenhed, men ellers hører vi i dag under Region Syddanmark selv om Jels ligger i Sønderjylland.

Jels sogn er omgivet af Jelsmark - Jelsbjerg - Jels Øster Mark - Stursbøl Plantage - Klovtoft - Tved - Hennekestam - Røjbøl - Grønnebæk - Mikkelborg - Præsteskov - Jels Skov -Klaskerøj - Farris Skov - Jes Troldkær - Over Jels - Farris - Jels Søerne - Barsbøl - Lille Barsbøl - Store Barsbøl - og af nabosognene Oksenvad - Øster Lindet - Nustrup - Vandrup - Skodborg og Rødding. Jels sæerne består af 3 søer, Jels Nedersø, den største og Jels Midtersø som er den anden største forbundet med en kanal til Nedersøen. Den øverste og mindste er Jels Oversø.

Fra Jels er der ca. 25 kilometer til Haderslev - Kolding og Christiansfeld og ca. 15 kilometer til Vojens - Vejen og Gram. Der er ca. 10 kilometer til Vamdrup og Skodborg og omkring 6 kilometer til Oksenvad - Stursbøl - Øster Lindet - Sommersted - Lerte - Farris og Jels Troldkær. Til Klovtoft - Hennekestam - Grønnebæk - Jelsmark og Ørsted ca. 3 kilometer.

Den sidste rest af Jels Troldeskov i Stursbøl Plantage ved Klovtoft i Jels sogn blev ødelagt af orkanen i 1999. Stursbøl Plantage hører til Oksenvad sogn. I Stursbøl Plantage er der stier som mange naturelskere benytter.

I gamle dage var der kommunekontor her i Jels og ved kommunesammenlægningen i 1970 kom Jels under Rødding Kommune som så nu er blevet til Vejen Kommune. En sammenlægning af Rødding - Holsted - Brørup og Vejen kommuner med Kongeåen som nabo. 

På Jelsgårds marker er der anlagt en fin golfbane ROYAL OAK (Konge eg) som er godt besøgt. Der er Jels Pla netatrium  som har flere arrangementer i løbet af året. Der er Jels Campingplads og der er vinterbadning i Jels sø. Der er Jels Roklub, Jels Fiskeriforening, Jels Idrætsforening og Jels Antenneforening. Der er Jels Vikingespil hver sommer. Jo der sker skam noget i Jels.

.

Der er torvedag en lørdag hver sommer hvor en masse kræmmere møder op. I gamle dage var der Jels Sommerfest med Vandskishow på Jels sø og der var tivoli osv. Dengang var der gang i den under byfesten men det er slut nu. 


Det var dengang hvor folk kom hinanden ved.