Menu

.
Behandling af skinnebenssår, sårbehandling.

Når der på grund af hævelse og tryk går hul på et skinneben er det oftest indefra. En svag vene kan sammenlignes med en cykelslange med et svagt sted hvor materialet er tyndere end normalt. Når man så bumper luft i, buler slangen ud på det svage sted, og fortsætter man med at pumpe luft i, går der simpelthen hul.

På grund af trykket indefra dannes der tit et sårkrater og er der ikke betændelse bør man aldrig anvende brintoverilte som ætser den nydannede hud og opheling vanskeliggøres.

Skinnebenssår hvor hullet eller såret er startet indefra, anvendes kompression. Dvs. Først klippes et stykke gaze til og tilpasses såret så det virker som et dræn for sårsekret, da der ofte er udsivning. Herefter anlægges den egentlige kompression af en knold gaze på 1 centimeters tykkelse eller lidt mere. Denne kompression bør gå nogle få centimeter ud over sårkanten eller hele det svage område. – Hvis og såfremt såret da er begrænset til få centimeter i omkreds. Kompressionen holdes på plads af kompressionsstrømpen eller f.eks. elastikbind. Elastikbind er ofte en dårlig løsning da den skrider og ”staser” laver mærker i huden med kløe og måske eksem til følge.

Forbindingen, kompressionen bør skiftes daglig og når gazen f.eks. sidder fast i såret og omkring liggende væv gøres det bedst ved at gennemvæde gazen med saltvand. Gazen gennemvædet med saltvand bør trække mindst et kvarter så gazen er fuldstændig løsnet alle steder og ikke ødelægger den fine nydannede hud langs sårkanten. Herefter fjernes gazen forsigtigt og ikke noget med at hive som et stykke hæfteplaster.

Et skinneben med ødelagte vener er altid meget langsom til at ophele, bl.a. på grund af ringe blodcirkulation og følgende iltning af blodet. Derfor opstår der nemt infektioner, så akkuratesse, omhu og renlighed er absolut nødvendigt. Under normale forhold bør man aldrig nogen sinde bruge brintoverilte som blot forværrer situationen med langvarig pleje og smerter til følge.

Er skaden sket med infektion i såret kan rensning med brintoverilte, med forsigtighed tilrådes, men på en sådan måde at man undgår kontakt med sårranden og den nydannede hud. Selvfølgelig kan der være ekstreme situationer med betændte sår hvor rensning med brintoverilte er at foretrække; - men hele tiden: Pas på den nydannede og sarte hud. Antibiotika kan være løsningen.

Et skinnebenssår kan give de frygteligste smerter og kan inder ingen omstændigheder sammenlignes med et sår på rask og sund væv.

Der kan opstå eksem som f.eks. pga. allergi og irritation af huden. Gummi i kompressionsstrømper og lanolin i fugtighedscremer kan være årsagen. Man må så holde op med at bruge cremer indeholdende det blødgørende stof lanolin. Kompressionsstrømperne med gummi kan udskiftes med lignende i bomuld.
Omhandlende type eksem behandles med et meget tynd lag Diproderm creme som fås på recept.

Det klør; - det klør: Ja, men hold nallerne væk. Det gør kun godt et kort øjeblik og derefter gør det ondt værre. Et dårligt iltet ben og en beskidt negl og vi har balladen hvor huden beskadiges og infektion opstår.

Skinnebenssår skal plejes med omhu og sund fornuft. Et ben der hæver, skal også have motion. Gå meget og sørg for rigelig hvile med hævet, eller eleveret ben.

Rosen er en anden lidelse og kan ikke sammenlignes med det før beskrevne. Rosen er en infektion med røde og hævede områder der bør behandles med bl.a. antibiotika og om nødvendigt sårskift og anvendelse af kompressionsstrømper.

Sukkersyge kan også give problemer med benene og skinnebenssår, men har intet med omhandlende beskrivelse at gøre, så lad altid lægerne stille de egentlige diagnoser.

Der er ikke 2 ben der er ens, og heller ikke 2 skinnebenssår er ens. Man kan tage sine forholdsregler men et vist samarbejde med læger og sygeplejersker er ofte nødvendigt for et godt resultat.

Skinnebenssår og ulidelige stærke smerter kan tage hårdt på psyken og almindelige smertestillende midler er virkningsløse. Der er ALTID håb og adskillige skinnebenssår er blevet behandlet, men man bør ALTID være på vagt og være forsigtig. Den mindste lille ridse, stød eller overbelastning kan give de frygteligste problemer.

Rigelig motion, rigelig hvile og rigelig søvn er nødvendigt for at benet har det godt. Dårlig livsførsel, kost og drikke giver også problemer og uro i benene.


Et ben med det udseende appellerer ikke til det mest sexede, men sex er med til at fjerne spændinger og give afslapning.

Undgå stramtsiddende undertøj som kan klemme blodårerne og give thrombo flebitis, årebetændelse. Et ben med dårlig blodomløb tåler ikke sol, som giver eksem, smerter og langvarig opheling.

Der kan evt. forsøges med solcreme eller olier med høj faktor. De fleste solcremer og olier indeholder det blødgørende stof lanolin, og er man overfølsom, allergisk overfor lanolin er det en dårlig løsning. Ved solbadning tilrådes at dække benet til med et håndklæde eller lignende eller behold de lange benklæder på.


Omhandlende er skrevet af egne erfaringer og følt på egen krop. Det er ikke skrevet for at gøre mig klogere end læger og sygeplejersker, men ment som en hjælp for andre med skinnebenssår, og for at give uforstående indsigt i skinnebenssår.
 

.
Eksempel på afkrydsningsliste så man bedre kan huske pille og spisetider.

Afkrydsningsliste Antibiotika for

Februar 2010 ugedag dato

Medicin kl.

Spis kl.

Dicillin 500 mg 3 x dgl. i 10 dg. 1 time før eller 2 timer efter mad. X

Primcillin 800 mg 3 x dgl. i 10 dg. . . X

Fredag    5

24

21Lørdag    6

8

9Lørdag    6

16

17Lørdag    6

24

21Søndag   7

8

9Søndag   7

16

17Søndag   7

24

21Mandag   8

8

9Mandag   8

16

17Mandag   8

24

21Tirsdag    9

8

9Tirsdag    9

16

17Tirsdag    9

24

21Onsdag  10

8

9Onsdag  10

16

17Onsdag  10

24

21Torsdag 11

8

9Torsdag 11

16

17Torsdag 11

24

21Fredag   12

8

9Fredag   12

16

17Fredag   12

24

21Lørdag   13

8

9Lørdag   13

16

17Lørdag   13

24

21Søndag  14

8

9Søndag  14

16

17Søndag  14

24

21Mandag  15

8

9Mandag  15

16

17Behandling afsluttet

.