Menu

Karen Sørensdatter Sindberg er født i Ørum Bye og døbt i Sindbjerg kirke ved Vejle i 1736 som ægte datter af Søren Pedersen og Karen Sørensdatter. Karen kom til Gram i Sønderjylland hvor hun blev gift med Niels Jensen i Thiset, Gram sogn. Niels Jensen var først gift med Karen Jespersdatter som døde.
Niels Jensen flytter så med familien til Klovtoft i Jels sogn omkring 1770 og hedder her efter Niels Jensen Bork. Alle børn hedder herefter Bork.

To døtre af Niels Jensen Bork og Karen Jespersdatter bliver gift med Peder Sørensen Sindberg på Klovtoftlund i Jels sogn. Begge Peder Sørensen Sindberg's hustruer dør og han bliver gift for 3dje gang med Boysdatter og får en søn Boy Sindberg der bliver gift med Karen Hansdatter Schmidt, datter af Hans Jensen Schmidt og Inger Kjestene Petersdatter Jørgensen fra Højgård i Knud, Fjelstrup sogn.
Hans Jensen Schmidt's bror Peter Jensen Schmidt er gift med Anne Marie Petersdatter Jørgensen søster til Inger Kjestine.

Petersdøtrerne Jørgensen's bror Christen Petersen's datter bliver gift med Henrik Bork af vores Bork slægt der senere er gårdmand i Sønder Hygum ved Rødding i Sønderjylland.

Peder Sørensen Sindberg er født 1738 i Ørum Bye i Sindbjerg sogn ved Vejle af ægte forældre, Søren Pedersen og Karen. Han dør på Klovtoftlund i Jels sogn og her står at han er født i Sindbjerglund.

Boy Sørensen og Karen f. Schmidt, en datter gift med Jacobsen Kjer på Kragelund i Ørsted, Oksenvad sogn.

To Sindbjerg brødre bliver gift med 2 Schröder døtre fra Fløjbjerg i Ødis sogn. Den ene bror, Niels Sindbjerg var gårdmand her og fik bl.a. en datter der blev gift med en gårdmand Ellegaard i Aller. Gården i Aller er stadig i slægtens eje.

Sindberg blev også ind i mellem stavet Seneberg og også set som Senberg.

Der er flere stednavne i Danmark med navnet Sindbjerg og derfor også flere slægter som ikke er i familie med hinanden.

Peter Sørensen døbt i Sindbjerg kirke og efter ankomsten til Klovtoftlund i Jels sogn hedder han Sindberg, kaldenavn efter Sindbjerg sogn.

Niels Jensen Bork's døtre giftes til Peter Sørensen Sindbjerg og da Niels'es hustru dør bliver han gift med Karen Sørensdatter Sindberg, søster til Peter Sørensen Sindberg.

En anden datter af Niels Jensen Bork blev gift med en Rosenbæk i Grønnebæk,
>>> Maren Rosenbæk bliver så gift med Johannes Hansen i Terp, Nørre Løgum ved Løgumkloster og deres datter Anne Botella Rosenbæk bliver gift med Jørgen Sørensen Bork på Klovtoft i Jels sogn, søn af Søren Nielsen Bork på Klovtoft og hustru, Magdalene Jørgensdatter Christensen fra Sønderbygård i Skodborg. Søren Nielsen Bork er søn af Niels Jen

sen Bork og Karen Sørensdatter Sindberg.

Jørgen Sørensen Bork's hustru, Anne Botella Rosenbæk dør og Jørgen bliver gift med Mette Marie Schmidt, datter af Peter Jensen Schmidt og Anne Marie Jørgensen i Kolstrup, Bjerndrup, Stepping sogn. Mette Marie Schmidt er kusine til Karen Hansdatter Schmidt på Klovtoftlund.

Mette Marie Schmidt's bror, Peter Petersen Schmidt og Magdalene Bork bliver gift i Stepping kirke 1849 på hendes 19 års fødselsdag. Omkring 1861 flytter de fra Kolstrup til Ørsted Mark i Oksenvad sogn, nabosogn til Jels.
Magdalene Bork er datter af Jørgen Sørensen Bork og Anne Botelle Rodsenbæk.

Jørgen Sørensen Bork og Anne Botella Rosenbæk,s datter bliver gift med Hans Olufsen i Simmersted, Maugstrup sogn og deres søn, Oluf Hansen, gårdmand på Damgård i Lintrup sogn bliver gift med Anne Marie Schmidt, datter af gårdmand, Jens Petersen Schmidt i Lintrup og hustru, Maren Nisdatter Gellert.
Jens Petersen Schmidt og Peter Petersen Schmidt på Ørsted Mark er søskende.

Der er altså tradition for et vis sammenhold i slægten hvor flere familiemedlemmer holder skansen og gifter sig med svogre og svigerinders søskende eller med fætre og kusiner. Således at gårde og formuer ikke kom på fremmede hænder.

I Sønderjylland var det ikke anderledes end andre steder i landet. Gode og dygtige danske bønder der sled og slæbte for at bevare deres gårde og levebrød.
I 1800 tallet fik de mange børn og jo flere børn jo bedre. De havde ingen sikkerhedsnet eller hjælp at hente udefra hvis uheld var ude.
En stor søskende flok sikrede de gamles aftægt efter bedste evne.

Et kort resume for sammenhængen og helhedens skyld og jeg vil nu vende tilbage til vores Sindberg slægt. 

Søren Pedersen og Karen i Ørum Bye i Sindbjerg sogn ved Vejle.

En slægtsforsker skriver om Niels Christensen der er født 1730 i Sindbjerglund i Sindbjerg sogn. Jeg har nu ikke fundet dåben for nævnte tidspunkt i Sindbjerg kirkebog, men der er en Christian Pedersen i Ørum Bye der er fadder til min Søren Pedersen og Karens datter, Karen, min tip 3 oldemor. Søren kan udmærket være bror til Christian og sådan set kan Christian være far til Niels Christensen.

Hans søn er Christian Nielsen Sindberg f. 1864 som så får en søn i 1800 Niels Christensen Sindberg i Hatting og søn her af Niels Christensen Sindberg f. 1836 i Hatting.

Om de Sindberg i Hatting er i slægt med mine Sindberg vides ikke med bestemthed. Kirkebogen i Sindbjerg går langt tilbage men skriften er nogle steder svær læselig og præsten er ikke særlig meddelsom. 

.