Menu

ROSENBECK - ROSENBEK - ROSENBÆK

Rosenbeck from Denmark goldwedding in Torrington 1937. Click on the picture for bigger pic.

Rosenbæk // Rosenbæk fra den gamle Rosenbæk slægt i Jels. Rosenbeck guldbryllup i Torrington USA 1937. Klik på billedet for at se et større et.

Was bedeutet das Name Rosenbäck / what does the name Rosenbeck / hvad betyder navnet Rosenbæk

Lidt om vores Rosenbæk slægt kort fortalt.  

Det er endnu ikke lykkedes at finde ud af hvordan navnet Rosenbæk er opstået. Vi har ingen egentlige stednavne i Danmark der hedder Rosenbæk.

Woher kommt der Name Rosenbach // Rosenback // Rosenbäck // Rosenau // Rosenbæk // Rosenbek // Rosenbeck // Roosenbeek // van Roosenbeek // Roosbeek // Rosebrook und so weiter. Bæk hedder på tysk Bach und in Deutschland haben wir Dresden und das nähe Löbau. Hier ist ein kleine Dorf, Rosenbach.(Bach ist eine kleine Au). Rosenbeek liegt in Holland, Roosbeek liegt in Belgien, Rosenbäck liegt in Deutschland usw.

I Danmark staves navnet staves også Rosenbech og Rosenbeck og Rosenbek. Many Rosenbeck in Denmark emigrated to America.

En af vore Bork blev gift med en Rosenbæk i Grønnebæk i Jels sogn. En Rosenbæk blev gift med en Rasmussen og her af bl.a. efterslægten af Vagn maler. Vagn Skøtt Rasmussen.

Kirstine M. Rosenbæk blev gift med Peter Petersen Hellesøe i Hjerndrup. Han var oprindelig født i Holm ved Nordborg på Als. En søn af dem boede i Haderslev og denne Hellesøe’s datter blev gift med sadler Bojsen i Jels. Der er også efterslægt af Hellesøe i Tyskland.

En Rosenbæk pige blev gift rned en Fink. En Rosenbæk pige blev gift med en Hjort i Sommersted og en efterkommer driver stadig gården.

Niels Jensen Rosenbeck og hustru, Margrethe Noahsdatter i Grønnebæk får bl.a. en datter Margrethe Rosenbæk f. 1792 i Grønnebæk, Jels sogn blev gift med Christian Madsen i Tiset, Gram sogn. En søn dem, Jens Christian Rosenbeck, forpagter i Kliplev får en søn Jacob Christian Rosenbeck der immigrerer til Amerika hvor han bliver gift i Staten Iowa. Her hedder han Christian Rosenbeck og oftest kaldt Chris Rosenbeck. (I Danmark Kedde).

Jens Christian Rosenbæk's bror Mads Christian Rosenbæk etablerer sig i Vejrup ved Holsted hvor en gren af Rosenbæk opstår.

Rosenbæk navnet er ført videre generation efter generation og de de gifte Rosenbæk døtre førte navnet videre som efternavn. 

Niels Rosenbæk der er gift med Kristiane Jacobsen fra Hemmet flytter med deres børn til Ansager og i nærheden bor Kristianes bror Niels Peder Jacobsen og hustru Jane f. Breum. Da den gamle onkel, Niels Rosenbæk dør, bliver Jane og Niels Jacobsen næste søn opkaldt efter onklen med navnet, Niels Rosenbæk Breum Jacobsen.

Rosenbæk Juhl og om Rosenbæk kommer fra vores Rosenbæk slægt vides ikke men umuligt at forske i når baggrunden for navnet ikke kendes.

Niels Rosenbæk f. i Jels kom til Bjolderup ved Rødekro og sønnen Niels Thomsen Rosenbeck gift med Amanda immigrerede til Amerika. Flere tavler af de udvandrede Rosenbæk kan ses på dette link her på siden: http://www.jelsroy.dk/30128194

Søren Rosenbeck fra Jels kom til Torrington i USA er er stamfader til en stor slægt her. Chris (Jacob Christian) Rosenbeck fra Kliplev kom til Shelby i Iowa USA. Nogle tog til Australien og andre til New Sealand, Canada osv.

Cirka 10 % af Danmarks befolkning, omkring 300.000 udvandrede i tidspunktet 1880-1915 plus nogle før og nogle efter det tidspunkt. Alle med drømmen om en bedre tilværelse og farvel til det gamle land Danmark. Nogle gik det godt for men langtfra alle. Det var et hårdt slid og nogle havde mange børn at brødføde.

Jens Boysen Rosenbeck i Grønnebæk, Jels sogn havde et lille sidespring fra sin kone, Karen Bork. Mette Marie Jæger fra Grønnebæk får sin søn Christian Jæger døbt 1835 i Jels kirke og Jens Boysen Rosenbeck blev udlagt som barnets far. Christian Jæger bliver gift med Marie Kjestine Linnet som er datter af Maren Schiøtt og Lars Linnet i Grønnebæk. Maren Schiøtt er datter af Anne Malene Bastrup og Søren Nielsen Schiøtt i Anderup i Stepping sogn. Anne Malene Bastrup er datter af Nille Lassdatter og Peder Jensen Bastrup i Stepping sogn. Nille Lass datter er datter af Malene Jensdatter Smed og Lass Jessen. Malene Jensdatter Smed er datter af Jens Clausen Smed og Nille Hansdatter i Kolstrup ved Bjerndrup i Stepping sogn, Haderslev amt. 

Jens Clausen Smed og Nille Hansdatter er mine tip 4 oldeforældre og da datteren Malene Jensdatter Smed bliver gift med Lass Jessen fra Grene oppe ved Billund bliver han for eftertiden kaldt Lass Jessen Smidt og siden er Schmidt blevet familienavnet.

Christian Jæger og Marie Kjestine Linnet får bl.a. en datter Elisabeth Catharina Jæger og hun bliver gift med Julius Jensen Høj i Oksenvad og der er børn og børnebørn, bl.a. en søn,Julius Eduard Høi og hans søn Jørgen Høi osv.

En anden datter af Julius Jensen Høi og Elisabeth er Marie Kjestine der bliver gift med Marius Bargisen Holm i Oksenvad og her er også børn og børnebørn.

Der er fejl på Christian Jægers gravsten på Oksenvad kirkegård hvor konens fødenavn nævnes Linned men det skal være Linnet. 

Christian Jæger var gift 3 gange og 4 børn med den første hustru. Johan Christian Jæger blev gift med Botille Christine Baagøe, datter af Nis Baagøe og hustru Mette Kathrine f. Hansen. Nis er ud af den store Sønderjyske Baagøe slægt.

SIDESPRING  
Jens Boysen Rosenbeck’s lille sidespring med frøken Jæger 
blev til Christian Jæger og hans efterkommere har flere af mine aner i slægten. 
Både på Schmidt grenen, Rosenbeck grenen og på Bork grenen.
Hans efterkommere er bl.a. Julius Høi i Oksenvad, Marius Holm i Mølby, 
Johan Hellesøe i Jels, Thomas Fischer i Mølby, Juhl Hansen i Mølby, 
Heinrich Adolph Nehlsen hvis datter bliver gift med en Schilling i Dahl familien 
i Mølby der går gennem Kjestrup og tilbage til Bork slægten etc. 
Fantastisk hvad det lille sidespring med frøken Jæger blev til.
Det var dengang og ægteskabet med Karen Bork holdt. 
De fik både børn før og efter den lille episode.

Der er mere og den Jæger er jo en efterkommer af Rosenbeck i Grønnebæk.

(((((((((((((((((((((((((o))))))))))))))))))))))))

På en sten i Amerika er der skrevet ROSANGBECK i stedet for Rosenbeck.

.