Menu

BORK OG JESPER DEN FØRSTE

BORK 

JESPER DEN FØRSTE

Bork.

Hvem var Jesper den første. Jesper I

Hvor kommer navnet Bork fra ?

For nogles vedkommende bosatte en mand fra Bork, Sønder Bork eller Nørre Bork i et andet sogn og fik så tilnavnet Bork. Alle de Bork er ikke nødvendigvis i slægt med hinanden.

Hvorfra og hvordan vores forfædres navn er opstået vides ikke men tilsyneladende er der ingen forbindelse til Bork ved Varde.

Min tip 3 oldefar Niels Jensen er født omkr. 1718 i Gelsbro ved Gram i Sønderjylland. Gift første gang ca. 1740 i Gram med Karen Jespersdatter. Hun er så datter af Jesper, men hvem ??

Første søn i 1740 døbes Jesper men dør og i 1962 fødes så den Jesper Nielsen der blev gårdmand på Bojsnap i Jels sogn. Jespers mor dør og Niels bliver gift anden gang med min tip 3 oldemor Karen Sørensdatter Sindbjerg fra Ørum Bye i Sindbjerg sogn ved Velje. Karens bror, Peder Sørensen Sindberg f. i Sindbjerglund, Sindbjerg sogn. Der boede også Bork i Sindbjerg sogn på det tidspunkt.

Måske vi skal fokusere på Niels Jensen’s første hustru, Karen Jespersdatter og hvem denne Jesper den første var, og, eller, hvem hans hustru var, og hvor de kom fra ?? >>> eller, og så er vi langt tilbage; Niels Jensen Bork's farfar Jesper født før 1698.

Niels Jensen, gårdmand fra Thiset i Gram sogn flytter til Klovtoft i Jels sogn med sin familie og nu hedder de alle Bork. Præsten havde for mange almindelige patronymnavne, dvs. sennavne og har derfor foreslået familien et kaldenavn og den KAN være taget fra Niels Jensens første hustrus fødested, eller den Jespers fødested. Der er mange andre muligheder.

Min Roy slægt starter med enkekonen af Roy navnet. Peter Hansen gifter sig med enken ind på gården og hele familien hedder nu Roy.

Min tipoldefars bror Jeppe Lassen Schmidt gifter sig med Riis’es enke ind på gården og hele familien hedder her efter Riis.

Det var meget almindelig dengang og tro mig. Alle smede var IKKE i familie med hinanden, men min tip 3 oldefar Lass Jessen gifter sig med datteren af Jens Clausen Schmidt og her efter hedder familien Schmidt.

Jens Lassen Schmidt købte den halve gård før giftermålet men kan jo have købt den af familien idet min tip 4 oldefar Jens Clausen Schmidt døde et par år for inden.

Hvad Bork betyder er også umuligt at finde ud af, men måske en udløber af bo, Borg, måske en lille træbåd, en lille fiskerleje, fiskerby. Byen Bork i Tyskland er næppe opkaldt efter vores Bork eller omvendt. Stavemåden betyder mindre sammenhæng for den varierer i en uendelighed.

Vores Bork har været dygtige på mange fronter og det må vi være stolte af.

Nogle mener at vi nedstammer fra den tyske adelsslægt Bork og hvorfor så nu lige det, for der forelægger ingen dokumentation.